De beste tipsene til borddekkingen

Som dere vet står jeg ansvarlig for Gullfjæren Interiør Awards, sammen med Franciska Munck-Johansen. Formålet med Gullfjæren er å kåre de beste instagramprofilene som skriver om interiør. Se mer her.

Sammen med Franciska @franciskasvakreverden og en utvalgt jury, har vi funnet finalister i 7 kategorier. I dette blogginnlegget deler finalistene i  «Gullfjæren Årets borddekking» sine beste tips.

De fire finalistene som vi mener er Norges beste på borddekking er:

  • @kristin_adelaide
  • @mariannedebourg
  • @ranli_
  • @thorsbu

Vi tok en prat med de utvalgte finalistene, og spurte om de hadde lyst til å dele sine beste borddekkingstips. Her er hva de svarte!

@kristin_adelaide
Kristin Østebø

Jeg liker sesong bordekking, kanskje best høst og vinter, fargene er så fine da inspirasjon henter jeg fra naturen og andre flinke instagrammere, og prøver å gjøre det til mitt eget. Mine tre beste bordekking tips: Følg din egen stil og mage følelse, ta gjerne opp fargene rundt bordet med blomster/lys eller interiør om man har. Om man ikke er kreativ selv, så søk opp og titt litt rundt, masse inspirasjon å hente, men husk å gjør det til ditt eget. Ved bruk av natur, blomster og lys så setter man enn perfekt stemning. Og om man er usikker på om det ble bra nok, ta litt bilder å sitt å titt, det kan hjelpe på på hvordan man setter ting sammen.

@mariannedebourg
Marianne de Bourg

Jeg synes kanskje det er mest gøy å dekke bord når jeg gir meg selv rammer og kreative utfordringer. En av måtene jeg gjør dette på kan være å bestemme meg for at jeg ikke skal kjøpe blomster, men kun bruke det jeg finner gratis ute i naturen.
For eksempel dekket jeg et stemningsfullt sommerbord nede på en brygge. Der brukte jeg drivved, steiner og sand, skjell og krabbeskall, samt strå og fjær funnet på stranda. Det ble såå fint!
Jeg har også dekket bord kun med strå, frøstander og borrer jeg fant ute. Mesteparten faktisk langs fortau og gangvei rundt her vi bor. Det er kanskje ett av de fineste bordene jeg har dekket.
Et høstbord har jeg også dekket på den måten. Jeg dekket kun med bær, lyng og blader funnet gratis i skogen og langs veikanten. Jeg brukte blåbærlyng i høstfarger og vakre vinrøde blader fra bringebærbusken. Det ble også utrolig vakkert.
Men for all del, alt må ikke være gratis! Jeg elsker jo selvfølgelig litt luksus også, og det å kjøpe litt nytt. Å dekke med blanke krystallglass, vakre serviser og skinnende lyslykter. Lys må alltid være med på festbordet!

Jeg blir vel som andre inspirert av Instagram, Pinterest, interiørblader, kunst, arkitektur, reiser – egentlig overalt der jeg ser farge og form satt sammen på en harmonisk og estetisk måte. Det er så mange steder å hente inspirasjon i dag. Det er faktisk overalt!

Noen ganger når man tror man hadde en genial idé selv, er det kanskje bruddstykker av ulike ting man har sett før. Jeg har sett andre gå i den fella, og jeg har gjort det sjøl også. Man tror man er først ute, men nei da! 😀

Når jeg tenker meg om er kanskje fargekombinasjoner det som inspirerer meg aller mest. Jeg elsker virkelig fine fargekombinasjoner, både når jeg ser dem og det å sette sammen nye fargekombinasjoner selv.

Her er mine tre beste tips:

1. Begynn noen dager før!
Mitt kanskje aller beste borddekkingstips er å starte i god tid i forveien! Altså både planleggingen, innkjøpet og selve borddekkingen. Helst noen dager før, men dagen før er egentlig minimum, synes jeg. Da rekker man å se hva som funker og ikke. Flytte på ting. Kanskje kjøpe det man mangler. Selv om det kanskje ikke ser sånn ut, er som regel de fineste bordene godt planlagt, og man kan ha brukt lang tid på dem. Det blir liksom ikke aller mest gjennomført når man løper rundt, bruker det man har ytterst i skapet og slenger det på et kvarter før gjestene kommer.

2. Beregn god tid (Mer enn du tror)
Jeg elsker å pynte bord og velger heller den “jobben” fremfor å lage mat når vi skal ha gjester. Mannen min koser seg på kjøkkenet og unngår så gjerne bordpynting, så dette er en bra fordeling av oppgaver for oss begge. Forhåpentligvis har jeg satt av tid til borddekkingen slik at det ikke blir stress. Da koser jeg meg, hører på musikk og tar et glass med musserende vin. Så dette tipset er til deg som ikke fulgte råd nummer én: Sett da i det minste av god tid samme dagen. Fyll opp glasset og kos deg med borddekkingen! 😀

3. Se hva du finner ute og inne
Siste tips henger litt sammen med det jeg svarte på første spørsmål; «Hvilke borddekkinger liker du best å gjøre?». Det er å bruke det jeg finner i naturen, i hagen, langs veikanten – i butikken eller i kjøleskapet. Det som er helt gratis. I hvert fall er det du finner ute gratis. Men hvis du titter i kjøleskapet eller i matbutikken, kan du også finne dekor som kan spises. Tenk på hvor flott fargeinnslag rødløk og røde druer gir på det vinrøde høstbordet. Druene kan jo gjestene spise der og da – og rødløken bruker du i søndagsmiddagen dagen derpå!

@ranli_
Ranveig

Jeg har ikke noe borddekking jeg liker spesielt godt . Når jeg skal ha gjester og skal dekke et middagsbord synes jeg det alltid er moro og pynte etter hvilken årstid man er i.
Jeg henter inspirasjon fra naturen, Instagram men kanskje mest fra Pinterest.
Mine tre beste borddekking tips :
Noen ganger kan faktisk det enkleste være det beste.
Jeg prøver alltid å pynte med lave ting, blir aldri hyggelig rundt bordet når gjestene ikke kan se hverandre
Bruker alltid linservietter. Har det både hjemme og på hytta

@thorsbu
Anne Berit Thorsen


Jeg syntes det er ekstra gøy å dekke bord f.eks nå til jul og andre merkedager og høytider.
Jeg henter inspirasjon her på instagram og på Pinterest.
– Hent inn ting fra naturen. ( strå, greiner, kongler osv.)
– Lys skaper alltid god stemning
– Det finnes mye fint i servietter, men personlig syntes jeg å dekke med linservietter er lekkert.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *