Er du glad i lavendel? Her kommer noen fine stelle tips.

Jeg har så lenge jeg kan huske vært glad i lavendel. Har mange gode minner fra Italia der lavendelbuskene bugner og avgir verdens beste duft. Jeg liker å kobinere lavendel med oliventrær for å skape en stemning fra middelhavet.

MG-lavendel-som-15-241
Foto: Mestergrønn

Lavendel «Butterfly» eller sommerfugllavendel om man vil, er vakker med sitt myke flor. Den har større blomster enn ordinær lavendel. Kronbladene kan minne om en blafrende sommerfugl, derav navnet. Sommerfugllavendel kan blomstre hele sommersesongen bare den får riktig stell. Den bør få rikelig med sol og jordvolum. Fjerner du visne blomster, gir dette en rikere blomstring. Sommerfugllavendel er ikke flerårig ute i Norge, men kan overvintre på et kjølig men frostfritt sted.

Lavendel_MG_sommer_040
Foto: Mestergrønn
MG-lavendel-som-15-247
Foto: Mestergrønn
MG-lavendel-som-15-333
Foto: Mestergrønn

Lavendel har sitt opphav ved Middelhavet, og dette sier mye om stell og plassering:

For at lavendel skal trives bør den plasseres på en solrik plass.
Jorden bør være lett og gjerne sandholdig.
Lavendel liker dårlig vinterfuktighet. Noen sorter kan overvintre, andre er ettårige.
Flerårig lavendel er en staude og krever lite vann og gjødsel.

Historien
Det var fortidens munker som fikk lavendel kjent rundt om i Europa. Med sin forførende duft ble lavendel mye brukt i klosterhagene både til utvinning av oljer og parfymer. Lavendel er sannsynligvis planten som har vært brukt mest til tørking og fremstilling av eteriske oljer. Dette på grunn av sin fantastiske duft, og dens store bruksområde innen medisin. Lavendelblomstene høstes like før de springer ut, og tørkes på et svalt sted. De tørre blomstene bevarer duften lenge, og egner seg derfor godt i duftposer og til potpurri.

Akkurat nå er butterfly lavendelen på sitt aller flotteste. Du kan lese mer om Lavendel hos Mestergrønn.

2 kommentarer

  1. Bjørg Ragne Hansen

    Er sommerfugllavendel flerårig? Kan man plante den i bed nå, eller er det for sent?

  2. Line Helene

    Hvordan ser sommerfugl lavendelen ut når den har blomstret ferdig og jeg kan knippe dem av.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *