Tulipansesongen er i gang. Les historien og vinn en bukett!

Kanskje ikke så rart at vi er ekstra glade i tulipaner på denne tiden av året. Tulipanene er faktisk på sitt aller vakreste akkurat nå. De finnes i mange fine farger og minner oss om vår og sommer der de lyser opp i våre vinterhjem.

DSC_9858red
  • Tulipaner er de snittblomstene vi kjøper aller mest til oss selv i Norge
  • Tulipanene er i slekt med liljefamilien
  • Den var hoffblomst hos sultan Suleiman i Istanbul på 1500-tallet og var gjenstand for ”tulipanmani” og verdens første børskrakk i Nederland i 1637. I Norge var den kjent da vår første hagebok ble skrevet i 1694 og vi har fortsatt en forvillet tulipan i vår flora, sannsynligvis kommet hit som ballastplante.
  • Tulipanene vi kjøper i Norge er dyrket av norske gartnere
  • Med 11 millioner tulipaner er Mestergrønn en av de største leverandørene til det norske folk

Hos Mester Grønn fant jeg følgende tips for hvordan du kan stelle dine tulipaner:

Kutt stilkene rett over med en skarp kniv og sette de i vasen.
Hvis du bruker for mye vann vil tulipanene vokse seg veldig lange, så du bør heller etterfylle vann ofte.
Bruk alltid løkblomstnæring i vannet for flottere blomster, bakteriefritt vann og lengre holdbarhet.
Setter du tulipanene kaldt om natten vil de vare lenger.

DSC_9882red


Historien til tulipanen
Tulipanen har sin opprinnelse i Persia på 1300-tallet, og ble innført via Tyrkia til Europa på midten av 1500-tallet. Da den ble kjent signaliserte tulipanen status og den var svært populær. Både kongelige og andre mektige personer brukte store summer på å skaffe seg disse blomstene. Tidlig på 1600-tallet var det registrert over 216 ulike sorter tulipaner, mens det i dag finnes ca 3500 i alle mulige varianter. I Nederland i 1637 kostet én eneste tulipanløk mer enn ti ganger så mye som en hollender tjente i året. Dette førte til voldsom spekulasjon på denne edle varen. Myndighetene måtte til slutt gripe inn, «tulipanboblen» sprakk og prisene falt til en hundredel av det de hadde vært. Det etterfølgende børskrakket, som også sies å være verdens første børskrakk, fikk navnet Tulipanomania.

KONKURRANSE

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *