Italia på sitt aller vakreste

Annonse

Gjennom mange år har det vært viktig for Flisekompaniet å etablere et godt og nært samarbeide med sine flisleverandører i Italia. I alle Flisekompaniets butikker finner du et bredt grunnsortimenet med flis. Det er de flisene det selges aller mest av her i Norge. Men i tillegg til dette er det så uendelig mange muligheter. Derfor reiser Flisekompaniet ned til sine leverandører i Italia regelmessig for å vise sine samarbeidspartnere hvilke muligheter som finnes. I juni gikk turen til Bologna, Modena og Lerici og jeg var så heldig å få være med.

I midten av bildet står Tommy, Lill og Jon fra Flisekompaniet. Vi kunne ikke hatt bedre guider enn dette trekløveret som gjorde en utrolig flott jobb med å legge alt til rette for oss på turen. 

Showroomet til RAK var flyttet til et gammelt slott. 

Bologna regnes som flisens hovedstad og herfra eksporteres det flest flis i hele verden. Faktisk hele 400 millioner kvadratmeter i året. Hvert år arrangeres verdens største flismesse her. Bologna regnes også som en av Italias  kulinariske hovedsteder, og er opphav til den berømte Spagetti Bolognese. (Byen tar også på seg æren for lasagnen.)

I dag finnes det over 200 flisprodusenter i en liten by utenfor Bologna og her har de eksportert flis siden 60-tallet. I enhver familie jobber det en eller flere med flis og til tross for ekstrem konkurranse er innbyggerne her vant til å omgås konkurrentene på en profesjonell måte.

Man kan kanskje lure på hvorfor akkurat dette stedet har blitt flisens hovedstad. –og ganske riktig, det er på grunn av den flotte leiren. Men de senere år hvor man har gått fra å produsere keramikk til porselens fliser importeres leiren nå fra Frankrike og Tyskland.

Tenk at dette til slutt blir til en flott flis. 

Moro med omvisning der flisene faktisk blir produsert! 

Vi besøkte showrommet til RAK, Lea, Ergon/Provenza, Italgraniti og Ston. Dette er anerkjente flisleverandører verden over og Flisekompaniet kan være stolte over å ha enerett til å forhandle flis fra disse i Norge.

I denne flotte bygningen holder Lea til. 

Vi ble tatt godt imot overalt. Det er tydelig å se at Flisekompaniet er en viktig leverandør for sine produsenter. I tillegg til interessante presentasjoner fikk vi servert Italienske delikatesser man ellers bare kan drømme om.

Jeg ble dypt imponert over det mangfoldet Flisekompaniet kan skaffe. Det er også interessant å se utviklingen flisen har hatt. Med digitalprinting får du nå akkurat det uttrykket du ønsker på flisen og det åpner opp for mange nye muligheter. Blant annet treprint som vi ser mye av i trendbildet. Den gode kvaliteten på flisen gjør også at den er nærmest uknuselig og den kan produseres i stadig større størrelser. Blant annet så vi hvordan man kan spesialbestille en diger flis etter mål og og bruke den f.eks som kjøkkenbenk . Det er etterhvert også færre skiller mellom flis, noe som gjør at den kan benyttes både utendørs og innendørs.

De nyeste flisene til Ergon Provenca. 

Fra Bologna gitt turen videre til vakre Modena. Modena er kanskje mest kjent for sin berømte balsamico-eddik og for å være den legendariske sportsbilen Ferraris hjemby. Modena er en av Italias virkelig gamle byer, med etruskisk opprinnelse. Piazza Grande med katedralen og rådhuset er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

På veien til Balsamico gården møtte vi denne sjarmerende fyren som kom syklende. 

I modena fikk vi oppleve hvordan ekte Balsamico blir laget. Vi besøkte Acetaia La Bonissima og ble tatt imot av Francesco De Pietri. Francesco er 4.generasjon som sammen med sine foreldre produserer Balsamico på den gamle, ærverdige familiegården. Vi fikk en god innføring i hvordan Balsamico lages og fikk til og med komme inn på «det hellige» loftet der Balsamicoen blir produsert.

På gården ble vi tatt imot av Francesco som er 4.generasjon som produserer Balsamico. Hans far følger med sammen med den flotte hunden deres. 

Vi fikk smaksprøver på Balsamico fra ulike årganger. Til slutt fikk vi hver vår flaske, med vårt eget navn inngravert i gull på flasken. Snakk om flott gave. 

Fruen i huset (Francescos mamma) serverte oss de deiligste smaker fra gården etter omvisningen.

Se den vakre hagen.

Det var ikke lett å reise herfra og jeg skulle gjerne kommet tilbake til den gjestfrie familien. 

Om Balsamico produksjon:

Balsamico er verdens mest eksklusive eddik og den er lagret i flere år. Denne eddiken kan brukes i kombinasjon med alle typer mat. Dens søt-sure smak er harmonisk og dekker ikke, men fremmer smaken på utallige retter.

Det finnes kun én balsamico som kan kalles ekte balsamico og det er tradizionale fra Modena. Kjøper du en billigvariant er ikke dette ekte vare, men en industriell balsamico laget av vin eller gjæret druemost gjerne fremstilt på en dag. Ekte balsamico er derimot lagret i tønner på loft, acetaia, i minst 12 år. Noen steder til og med opptil 100 år. Det er på grunn av fordampingen at tønnene lagres på loft. Disse tradisjonelle loftene har optimale luft og temperaturforhold for lagringen av balsamico. I tillegg er loftet det varmeste rommet i huset på sommerstid. Når det er varmt fordampes det mer, og dette konsentrerer smakene. 

Tønnene er laget av forskjellige tresorter som kirsebær, morbær, eik og kastanje for å gi balsamicoen en sammensatt aroma. Alle tønnene er satt sammen i batteria, serier, på fem til ti. Rekken starter med en stor tønne som påfølges av en mindre tønne. Det hele starter i den største. Etter hvert som tiden går, tappes den uferdige balsamicoen over fra den ene tønnen til den andre som er hakket mindre. På veien blir det mindre og mindre væske, treet sluker noe, resten fordamper gjennom et hull i tønnen dekket med et klede på størrelse med et lommetørkle. Over flere år er det mye som forsvinner. Av 100 liter most blir det igjen omtrent 1,5 liter balsamico. En batteria avsluttes med en liten tønne hvor de vellagrede og eksklusive dråpene ligger.

Siste overnattings stopp på turen var i den sjarmerende byen Lerici. Vakre Lerici ligger på kyststrekningen rett sør for kjente La Spezia og Chinque Terre, og rett nord for Toscana. Allerede i romertiden var byen velbesøkt. En strandpromenade av nyere dato forbinder Lerici med nabobyen San Terenzo. Med sine sandstrender (de eneste i området), marina, båttrafikk og stemningsfull sentrum med isbarer og restauranter i hopetall, er Lerici til det perfekte feriemål. Anbefaler alle å ta turen dit!

I Lerici fikk vi presentasjon av Ston som i disse dager lanserer en helt ny mosaikkserie i herlige sukkertøyfarger.

Utsikten fra det flotte hotellet vårt.

Den sjarmerende havnen i Lerici. 

Portovenere.

Vi tok båt over til sjarmerende Portovenere. Portovenere er en småby på kysten sør for Cinque Terre, kjent for billedskjønne gamle slott og hus. De høye, fargerike husene bak bybukta er bygd som et fort, og kan minne om husene i Cinque Terre. Langs sjøen ligger en livlig promenade. Portovenere står på verdensarvlisten.

Siste stopp på vår mangfoldige tur var Pisa, før turen gikk hjemover til Norge. Det var en svært fornøyd og takknemlig gjeng som landet på Gardermoen den kvelden. De fleste med hodet fullt av spennende ideer for kommende prosjekter med flis. Dersom du vil vite mer om Flisekompaniets Proff avdeling kan du kontakte Jon eller Lill på Flisekompaniet Arkitekt, Hoffsveien 9 på Skøyen.

En stor takk til Flisekompaniet for den flotte turen! Det er en stor glede for meg å jobbe med Flisekompaniet der jeg styrer deres Instagramkonto og bidrar med foto, trendtips, foredrag og artikler.  

Du kan besøke Flisekompaniet her. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *