En forelskelse gjennom 3 generasjoner

Annonse

Visste du at Hardanger Bestikk er i dag Skandinavias største produsent av bestikk i rustfritt stål?

På slutten av 1950 tallet følger en 26 år gammel Odd Leikvoll hjertet og flytter fra Bergen til den lille bygda Kinsarvik, helt innerst i Hardangerfjorden. Med entreprenørisk driv, et bryst fylt av boblende forelskelse og bestikkmakerverktøy i bagasjen, markerer dette starten på eventyret Hardanger Bestikk.

Odd hadde teft for det møysommelige håndverket, og etter få år ekspanderer bedriften med noen få ansatte. Det var imidlertid ikke før på 70-tallet, da den lille bedriften sikret seg skikkelige fabrikklokaler, at produksjon av det robuste stålbestikket slik vi kjenner det i dag skulle skyte fart.

Foto: Marianne Haga Kinder

Foto: Fraciska Munck-Johansen

Foto: Fraciska Munck-Johansen

Foto: Hardanger Bestikk

”Vi elsker det vi gjør, det er jo en del av vår familiehverdag. Vi snakker om bestikk til alle døgnets tider. De fleste bestikkseriene våre er oppkalt etter jentene i familien. Det er viktig for oss å vise at vi er en familie og hvor vi kommer fra, Kinsarvik er jo en perle på jord” kan 2. generasjon Rune Leikvoll fortelle. I dag er Runes jenter også viktige ressurser i familiebedriften og ikke minst beundrer de og er stolte av sin bestefar som startet det hele.

Drivet bak Hardanger Bestikks særegne kvaliteter er preget av stolthet, tradisjon og ivaretakelse av skikkelig håndverk — en dedikasjon til kvalitet som tillater bestikkmakerne å sette livstidsgaranti til alle sine produkter. For et godt bestikk er ikke bare en betydningsfull del av vår kultur, et essensielt element når familie og venner samles rundt bordet, det er også noe som går i arv gjennom generasjoner. Denne hverdagslige viktigheten, er noe som trigger hoveddesigner Per Finne.

Foto: Hardanger Bestikk

Foto: Hardanger Bestikk

Foto: Hardanger Bestikk

Foto: Hardanger Bestikk

Selv om dagens verktøy legger til rette for en større og mer effektiv produksjon, går fortsatt hvert design gjennom en nøye, taktil prosess. Pers inspirasjoner fra naturens former og inntrykk filtreres ut på skisseblokka. Håndformede modeller blir laget, pusset, veid, vridd og vendt på, før det endelige designet går i produksjon. Og selv om spesiallagde verktøyer står for den endelige kvantiteten, blir den aller siste pussen fortsatt gjort for hånd, slik at den særegne og personlige kvaliteten som er Hardanger Bestikk kan fortsette gå i arv i generasjoner.

I dag har jakten på det beste bestikket gjennom selvlærte prosesser gitt personalet en unik teft for det sjeldne håndverket. Og selv om det naturnære er en vesentlig del av livet til bestikkmakerne i Kinsarvik, preges hverdagen av en felles stolhet og dedikasjon til arbeidet som den største bestikkprodusenten i Norden.

Du kan lese mer om Hardanger Bestikk HER.

2 kommentarer

  1. Det er helt sikkert En forelskelse gjennom 3 generasjoner jeg kan husker mormor dekket til julaften og bursdager Det er vakkert

  2. Det er helt sikkert. En forelskelse gjennom 3 generasjoner mormor til Julaften og selskap dekket bordet med Hardanger bestik

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *