Viktige tips og råd til deg som skal legge parkett

Det ligger som oftest en lang prosess bak det å velge et nytt gulv. Gulvet har enormt mye å for hvordan stilen i hjemmet ditt oppfattes og gulvet kalles ikke «rommets femte vegg» for ingenting.

Det å velge parkettgulv er kanskje noe du gjør bare én gang i livet og det er mange ting du må vurdere før du finner ditt drømmegulv. Både pris, stil, farge, gangkomfort, estetikk, tykkelse, din egen smak, slitasjeegenskaper, fuktbestandighet og egen arbeidsinnsats har noe å si for hvilket gulv du bør velge. Husk også at du bør vite hvor parketten er produsert. Det har stor betydning at den er tilpasset nordiske temperatursvinginger.

Etter nøye vurderinger valgte vi parkett fra BOEN, en av Europas største og mest moderne parkettprodusenter. Vi hadde en god dialog og det er hyggelig å kunne fortelle at jeg er blitt BOEN ambassadør.

BOENS produkter omsettes i dag i mer enn 50 land i fire verdensdeler. Konsernledelsen har tilhold i Kristiansand, med medlemmer fra alle produksjonsenheter. BOEN har en tydelig strategi for å sikre respekt for naturen, og at bærekraftig ressursbruk ivaretas både i drift og produksjon.

For å gjøre jobben litt lettere når det kommer til valg av gulv har BOEN utviklet fire stilkonsepter. PURE NORDIC, CLASSIC ELEGANCE, MODERN RUSTIC og URBAN CONTRAST. Du kan lese mer om de her.

Vi valgte Live Pure, en ultramatt overflatebehandling som får treet i gulvet til å virke ubehandlet både når det gjelder farge, liv og struktur. Et gulv som er behandlet med Live Pure formidler et inntrykk av nyhogget treverk i sitt naturlige miljø. Overflaten ser naturlig ut, og bevarer treets personlighet – samtidig som overflaten er svært motstandsdyktig mot flekker og søl.

Her kommer noen nyttige tips til deg:

Gulvets farge og struktur påvirker hele opplevelsen av et rom. Et gulv som er mørkt eller har mønster vil få flaten og rommet til å virke mindre. Omvendt vil et lyst gulv få gulvflate og rom til å virke større. Forskjellig antall staver i gulvet gir også helt ulike uttrykk.

Du kan spare mange kroner ved å legge gulvet selv. Klikksystemene er enkle å legge og de fleste leverandørene har gode bruksamvisninger på nett.

Parketten bør lagres tre til fire dager i et rom med samme klima som der gulvet skal legges, slik at den får samme temperatur.

Når du legger gulvet:

 • Rens og klargjør underlaget. Undergulvet være helt plant
 • Kil opp mot veggen og finn ut hvilken vei du vil legge parketten.
 • Hvis rommet er noenlunde kvadratisk bør bordene legges med lengderetningen parallelt med innfallende dagslys. I avlange rom er det mest praktisk å legge bordene parallelt med rommets langsider, eventuelt diagonalt
 • Start leggingen
 • Tilpasse mot skrå vegg eller rør
 • Fotlistene må være så tykke at de dekker klaringen, og i tillegg en viss krymping. Man kan ta høyde for en total fuktbevegelse over året på minst 3,0 mm/m gulvbredde

Vi valgte fotlist i samme kvalitet som gulvet, noe som et gav en flott helhet.

Vi la nytt gulv i underetagen og i vårt allrom med stue og kjøkken. Etter litt frem og tilbake besluttet vi å la trappen være hvit og sort fortsatt. Det gir en fin kontrast synes jeg. Det jeg ikke var klar over var at vi måtte ha besøk av både rørlegger og elektriker. Rørleggeren måtte skru av vannet på kjøkkenet når parketten skulle legges der, og vi måtte legge nye strømkabler da de nye fotlistene var høyere enn de gamle. Det er nok mange som kjenner seg igjen i at slike prosjekter blir litt dyrere enn først antatt.

Vår BOEN parkett heter Eik Andante Hvit Live Pure Plank.

Nå er gulvene på plass og vi er superfornøyde. Et lite tips til slutt. Parkett må rengjøres med minst mulig vann! Bruk gjerne spesialprodukter.

BOEN parkett får du blant annet kjøpt hos Flisekompaniet.

Gulvene vi hadde før var gammel gul parkett som vi hadde malt med gulvmaling. De ble veldig fort slitte og sprekkene syntes godt. Før bildene kan du se her.

3 kommentarer

 1. Hva heter den mørke fargen på veggene?

  1. Wenche Graaner

   Hei! Jeg likte så godt stolene du har til spisestua. Går det an å spørre hvor de er kjøpt??

 2. Hector Bellerin gives great answer when asked about joining BarcelonaHector Bellerin thanks his fans after signing new Arsenal dealThe Sun.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *